Cele mai noi articole

Evaluarea activelor din patrimoniul institutiilor publice

Evaluarea activelor din patrimoniul institutiilor publice este OBLIGATORIE o data la 3 ani!   Activitatea de evaluare a patrimoniului institutiilor publice este reglementata de OMFP 3471/2008 – Norme privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale din patrimoniul instituţiilor publice – actualizat 2015, stabileste principalele aspecte ale procedurii de evaluare a activelor. La Art. 11 din OMFP… Read more »

scris de Cristian Florin Bala, februarie 12, 2019

Citeste articol

Abordarea prin piata in evaluarea proprietatilor imobiliare

Abordarea prin piață– cunoscută sub denumirea de Comparația directă sau Comparația Vânzărilor, în domeniul evaluării proprietății imobiliare. Aboradarea prin piață este un proces prin care se obține indicații asupra valorii proprietății imobiliare subiect, prin compararea acesteia cu alte proprietăți imobiliare similare care au fost vândute recent sau sunt oferite pentru vânzare. Premisa pricipală a tehnicilor… Read more »

scris de Cristian Florin Bala,

Citeste articol

Abordarea prin cost in evaluarea proprietatilor imobiliare

Abordarea prin cost ca și celelalte abordări din evaluare se bazează pe comparația datelor de piață. În cadrul abordării prin cost valoarea proprietății imobiliare subiect este dată de suma dintre valoarea și cea aconstrucțiilor aferente acestuia, luându-se în considerarea și profitul dezvoltatorului imobiliar. Atunci când poate fi aplicată, aboradarea prin cost, reflectă gândirea participanților de… Read more »

scris de Cristian Florin Bala,

Citeste articol

Ce trebuie sa stii despre analiza de risc la securitate fizica

Chiar daca au existat numeroase amanari ale implementarii obligativitatii acestei masuri, in prezent toate societatile comerciale care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei trebuie sa isi realizeze analiza de risc la securitate fizica. Termenul a fost amanat pana la data de 1 iulie a acestui an. Daca initial aceasta analiza de risc la securitate fizica… Read more »

scris de Popoiu Vlad,

Citeste articol

Abordarea prin venit in evaluarea proprietatilor imobiliare

Abordarea prin venit– este descrisă ca parte a procesului sistematic de evaluare, dar metodele, tehnicile și procedurile utilizate în abordare, reprezintă mijloace analitice, cu scop general, aplicabile în evaluarea proprietăților generatoare de venit. Principiul de bază al abordării prin venit este că un investitor mediu nu va plăti, pentru achiziționarea unei proprietăți imobiliare, mai mult… Read more »

scris de Cristian Florin Bala,

Citeste articol

Estimarea valorii terenului

Terenul are valoare pentru că oferă utilitate potențială ca amplasament. Dacă terenul are utilitatea pentru o anumită utilizare și există cerere pentru acea utilizare, terenul are valoare pentru o categorie particulară de utilizatori. Relația cu principiile evaluării Principiile și conceptele evaluării terenului Principiile care influențează valoarea terenului sunt: Anticiparea– se referă la faptul că valoarea… Read more »

scris de Cristian Florin Bala,

Citeste articol

Expertiza și evaluarea bunurilor de artă

Piața de artă, cu mirajul lucrurilor vechi uitate de vreme, cu emoția descoperirilor micilor averi din pod date de valorile amețitoare care se ating în licitații, suscită interesul fiecăruia dintre noi. Dar cum aflăm dacă ce am găsit după atât vreme are vreo valoare? Cine sunt specialiștii acestei piețe? Se impune făcută o delimitare, de… Read more »

scris de Cristian Florin Bala,

Citeste articol

Evaluatorul imobiliar - cum te asiguri ca faci o alegere potrivita

Cazurile in care poti avea nevoie de serviciile unui evaluator imobiliar pot fi dintre cele mai diverse. Poate vei dori sa te asiguri ca imobilul pe care urmeaza sa il cumperi are stabilit un pret de vanzare corect, poate ca vrei sa contractezi un credit imobiliar pentru care vei garanta cu un apartament sau o… Read more »

scris de Popoiu Vlad,

Citeste articol

3 situatii in care ai nevoie de serviciile unui evaluator autorizat

Expertiza isi spune cuvantul indiferent de domeniul de activitate. Serviciile unui evaluator autorizat sunt deseori solicitate, chiar daca pentru unii o asemenea actiune nu si-ar gasi aparent justificare. Exista numeroase spete si situatii in care serviciile unui evaluator autorizat isi dovedesc insa necesitatea. Va prezentam in randurile urmatoare 3 astfel de cazuri: Evaluarea imobilelor In… Read more »

scris de Popoiu Vlad,

Citeste articol

Evaluatorul ANEVAR – ce este si cu ce se ocupa?

Expertul evaluator cunoscut in termenul popular, evaluatorul autorizat cunoscut in termenul legislativ este cel care poseda atat experienta, cat si competentele necesare pentru a pune in practica tehnici legale diverse, specifice efectuarii unei evaluari care sa respecte Standardele de evaluare a bunurilor precum si Codul Deontologic al Profesiei de Evaluator. Pentru a exprima o valoare… Read more »

scris de Popoiu Vlad,

Citeste articol