Cum poti obtine o evaluare ANEVAR in 3 pasi simpli?

1. Completeaza formularul

Trebuie sa completezi formularul pentru ca noi sa intelegem ce trebuie evaluat, dureaza aproximativ un minut.

2. Selecteaza oferta

Odata postata cererea, evaluatorii vor posta ofertele lor. Trebuie doar sa analizezi si selectezi oferta de la evaluatorul care ti se potriveste.

3. Predarea evaluarii

Evaluatorul selectat va primi datele tale de contact si va stabili impreuna cu tine data de predare a evaluarii si modalitatea de plata.

 
 

Piața de artă, cu mirajul lucrurilor vechi uitate de vreme, cu emoția descoperirilor micilor averi din pod date de valorile amețitoare care se ating în licitații, suscită interesul fiecăruia dintre noi. Dar cum aflăm dacă ce am găsit după atât vreme are vreo valoare? Cine sunt specialiștii acestei piețe?

Se impune făcută o delimitare, de la bun început, între opinie și concluzie. E ca atunci când cumpărăm o mașină rulată și ne ducem cu un vecin mai priceput față de atunci când ducem mașina la un service specializat care ne oferă o diagnoză.

Expertiza

În România există un corp de experți de patrimoniu cultural acreditați de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Acești experți provin, în cele mai multe cazuri, din muzee și instituții de cultură și au o specializare clar definită în funcție de pregătirea și de parcursul lor profesional. Experții au rolul de a cerceta și de a proteja bunurile culturale, iar această protecție se face prin mecanismul clasării.

Clasarea este procedura de stabilire a bunurilor culturale mobile care fac parte din categoriile juridice ale patrimoniului cultural național mobil, Tezaur și Fond. Clasarea se efectuează pe baza unui raport de expertiză întocmit de experți, care stabilesc punctaje pentru anumite criterii de clasare definite în Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național.

Clasarea bunurilor este de natură a afecta libera circulație a acestora, exportul bunurilor clasate la categoriile Fond și Tezaur putându-se realiza doar temporar, nu și definitiv. Este de menționat că procedura de clasare a bunurilor culturale se paote demara la solicitarea proprietarului sau din oficiu în cazul vânzării, a exportului, a descoperirilor întâmplătoare și a confiscării bunurilor.

Dată fiind pregătirea lor, experții sunt cei mai în măsură să certifice autenticitatea unui bun de artă, vechimea, importanța artistică sau istorico-documentară a acestuia etc.

Activitatea de expertiză se materializează într-un raport de expertiză care concluzionează dacă bunul analizat face parte din categoria bunurilor neclasate, clasate la Fond sau la Tezaur.

Raportul de expertiză trebuie semnat și parafat de către expert, iar parafa are o formă și un conținut standard, menționând numele expertului, specializarea și numărul atestatului.

Evaluarea

În ceea ce privește evaluarea bunurilor de artă, aceasta trebuie făcută de evaluatori autorizați ANEVAR, cu specializarea evaluator bunuri mobile, independent sau în echipă cu experți, specialiști sau practicieni ai pieței de artă.

Activitatea de evaluare este clar reglementată de OG24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor și este o activitate mai degrabă economică, implicațiile evaluării fiind de natură fiscală, contabilă și juridică.

Evalaurea se realizează urmând Standardele de Evaluare, publicate anual de ANEVAR și corelate cu Standardele Internaționale de Evaluare și se materializează într-un raport de evaluare, cu un conținut definit precis și care trebuie să explice metodologia aplicată și să justifice valoarea estimată. Metodologia trebuie să fie conformă Standardelor de Evaluare și să conțină cel puțin una din cele trei abordări clasice: abordarea prin piață, prin venit sau prin cost. Concluzia raportului de evaluare este valoarea estimată la data evaluării.

În funcție de scopul raportului de evaluare, valoarea estimată poate fi de mai multe feluri: de piață, de asigurare, de lichidare, echitabilă (sau justă, conform IFRS13), de investiție etc. De aceea este important ca de la bun început Evaluatorul să stabilească împreună cu Clientul termenii de referință ai evaluării.

Odată stabilit scopul evaluării și tipul de valoare estimată, evaluatorul trebuie să facă o cercetare a pieței și să decidă ce abordări pot fi folosite în evaluare, justificând de ce pot fi folosite, respectiv de ce nu pot fi folosite, dacă este cazul.

Conform Îndrumarului pentru evaluarea bunurilor culturale mobile publicat de ANEVAR, atunci când există suficient de multe informații în piață este recomandată abordarea prin piață, cunoscută și ca metoda comparației vânzărilor. Evaluatorul trebuie să identifice bunuri similare bunului evaluat care să fi fost tranzacționate la o valoare cunsocută sau care să fie oferite spre vânzare, să identifice acele elemente de comparație care sunt recunoscute de piață ca influențând valoarea bunurilor din aceași categorie și să ajusteze corespunzător valorile comparabilelor astfel încât să obțină o indicație privind valoarea estimată a bunului evaluat.

Raportul de evaluare trebuie semnat și parafat de către evaluator, iar parafa are o formă și un conținut standard, menționând numele evaluatorului, specializarea, numărul legitimației și anul în care este valabilă parafa.

Alte opinii privind valoarea

În general, pentru scopuri de informare, o simplă opinie cu privire la valoare este suficientă. Aceste opinii nu reprezintă, însă, o evaluare.  Ele nu antrenează răspunderea evaluatorului și nu au valoare juridică, nici contabilă sau fiscală.

Aceste opinii pot fi furnizate de specialiști ai caselor de licitații, ai galeriilor de artă și magazinelor de antichități, specialiști din muzee sau chiar de experți acreditați de Mnisterul Culturii și Identității Naționale.

O categorie aparte o consitutie experții tehnici judiciari, acreditați de Ministerul Justiției în baza unor interviuri. Ei au rolul de a stabili valoarea unor bunuri ce fac obiectul litigiilor sau a unor prejudicii. Situația a început să fie clarificată prin formarea unui corp de experți tehnici judiciari care au și calitatea de evaluatori autorizați, iar punctul de vedere al ANEVAR este opiniile privind valoarea emise de către experții tehnici judiciari în misiunile pentru care au fost numiți de instanțe trebuie să respecte Standardele de Evaluare în vigoare la data evaluării.

Revenind la delimitarea făcută la începutul articolului, opiniile privind bunurile de artă pot fi avute de oricine are habar de cum funcționează piața de artă, dar concluzia privind autenticitatea bunurilor de artă poate aparține doar expertului, iar concluzia privind valoarea bunurilor de artă, doar evaluatorului.

Articol scris de Cristian G.

Autorul este absolvent al Academiei de Studii Economice (2002), membru titular al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (2012) și membru al Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România (2011). Este specializat în comerț cu bunuri culturale mobile, fondator al Societății Evaluatorilor de Artă și Obiecte de Colecție și commissaire-priseur al casei de licitații Artmark.

De ce sa lucrezi cu Evaluari24.ro?

Cere oferte gratuit

Vrei să obţii oferte multiple de la peste 500 de evaluatori, fără să te chinui să cauţi de unul singur? Atunci contactează-ne! Nu te costă nimic!

Solicita oferte!

Evaluatori în toată ţara

Majoritatea evaluatorilor din mediul online din România lucrează cu noi. Peste 500 de evaluatori îşi depun ofertele pe platforma noastră. Suntem cea mai mare platfoma din Romania!

Solicita oferte!

Ofertare rapidă

Ai nevoie de o evaluare urgentă? Nici o problema! Îţi găsim un evaluator chiar şi în 24 de minute! Contactează-ne, iar noi ne ocupăm de restul.

Completeaza formularul!

Garantii Multiple

Evaluatorii inscrisi in platforma ofera garantii multiple pentru serviciile prestate. Analizeaza si selecteaza evaluatorii care iti ofera cele mai bune garantii si beneficii!

Completeaza formularul!